Lunet van een horloge

Lunet of bezel wat betekend dat in de horloge wereld?

De lunet, ook wel bekend als de bezel, is een belangrijk onderdeel van een horlogekast dat zowel functionele als esthetische doeleinden dient.

De lunet is de ringvormige structuur die rond de wijzerplaat van het horloge zit.

Deze ringen hebben vaak een schaalverdeling, zoals markeringen voor minuten of uren.

De ring kan vastzitten aan de kast of draaibaar zijn, afhankelijk van het ontwerp en de functie van het horloge.


Een van de belangrijkste functies van de lunet is om extra functionaliteit te bieden aan het horloge.

Bij duikhorloges wordt de lunet vaak gebruikt als een draaibare ring met markeringen voor de verstreken tijd, waardoor duikers de tijd onder water kunnen bijhouden.

Dit type lunet staat bekend als een duikring en kan unidirectioneel draaien om onbedoeld verstellen te voorkomen.

Dit is een cruciaal veiligheidskenmerk voor duikers, aangezien het hen in staat stelt om de verstreken tijd te meten tijdens het duiken en zo op tijd decompressiestops te plannen.


Naast functionele doeleinden heeft de lunet ook esthetische waarde. Het ontwerp en de afwerking van de lunet kunnen bijdragen aan de algehele uitstraling van het horloge.

Sommige horloges hebben lunetten die zijn ingelegd met edelstenen of voorzien van gravures, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht en luxe uitstraling van het horloge.


Bovendien kan de lunet ook dienen als een hulpmiddel om de wijzerplaat te beschermen.

De lunet, die de wijzerplaat en het glas van het horloge omringt, speelt een rol in het voorkomen van krassen en beschadigingen aan het horlogeoppervlak.

Hierdoor worden de levensduur en duurzaamheid van het horloge verbeterd.


De lunet kan worden vervaardigd uit verschillende materialen,waaronder roestvrij staal, keramiek, goud, platina of titanium, afhankelijk van het horlogeontwerp en de gewenste eigenschappen.

Sommige horloges hebben zelfs lunetten met speciale coatings om de duurzaamheid te verbeteren of om esthetische accenten toe te voegen.


Kortom, de lunet of bezel is een veelzijdig en essentieel onderdeel van een horloge, dat zowel functionele als esthetische doeleinden dient.

De lunet speelt een cruciale rol in het ontwerp en de prestaties van een horloge, of het nu gaat om het bieden van extra functionaliteit, het beschermen van de wijzerplaat of het toevoegen van visuele aantrekkingskracht.


Reactie plaatsen