Ligne maat wat betekend dat in de horlogewereld?

Ligne | Wat betekend dat in de horlogewereld?

In de context van horloges verwijst de term "ligne" naar een eenheid van maat die wordt gebruikt om de grootte van een horloge-uurwerk aan te duiden. 

Het woord "ligne" is afgeleid van het Franse woord voor "lijn" en wordt gebruikt als standaardmaat in de horloge-industrie om de diameter van uurwerken en horlogekasten te meten.


Eén ligne komt overeen met 2,25583 millimeter. 

Deze maat wordt gebruikt om de grootte van het uurwerk aan te geven, waarbij een groter aantal lignes ook duidt op een groter uurwerk. 

De ligne-maat is van oudsher een belangrijke maatstaf geweest in de horloge-industrie en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt, met name bij mechanische uurwerken.


De ligne-maat is vooral relevant bij het beoordelen van de grootte van zakhorloges en mechanische polshorloges. 

Het stelt horlogemakers en -kopers in staat om een idee te krijgen van de schaal van het uurwerk en de algehele proporties van het horloge. 

Een groter ligne-getal duidt op een groter uurwerk, een kleiner ligne-getal wijst derhalve op een kleiner uurwerk.


Bij het bepalen van de ligne-maat van een horloge-uurwerk wordt de diameter van het uurwerk gemeten in millimeters en vervolgens omgezet naar lignes. 

Dit helpt bij het classificeren van uurwerken en het standaardiseren van de maatvoering in de horloge-industrie. 

Het stelt horlogemakers ook in staat om de juiste maat horlogekast te kiezen die in verhouding staat tot het uurwerk. 

Dit laatste is essentieel voor het creëren van een gebalanceerd en esthetisch horlogeontwerp.


Het gebruik van ligne-maatvoering stelt horlogemakers ook in staat om consistentie te handhaven bij het ontwerpen van horloges en het selecteren van uurwerken voor verschillende horlogemodellen. 

Door een standaardige maatvoering te gebruiken, kunnen horlogemakers ervoor zorgen dat de uurwerken in hun horloges goed passen en esthetisch aantrekkelijk zijn. 


Kort samengevat, de ligne-maat is door de eeuwen heen een belangrijke standaard meeteenheid in de horloge-industrie. 

Een maatvoering die helpt bij het beoordelen en selecteren van uurwerken en het creëren van evenwichtige horlogeontwerpen

Reactie plaatsen