large date horloge

Large date of ‘grote datum’

Het begrip "large date" in de context van horloges verwijst naar de datum weergave op de wijzerplaat van het horloge wanneer deze opvallend groot en gemakkelijk leesbaar is. 

Deze functie is vooral populair geworden bij moderne horloges vanwege de nadruk op zichtbaarheid en esthetiek.


De large date-functie is ontworpen om de datum duidelijk en prominent weer te geven, waardoor het aflezen ervan in één oogopslag mogelijk is. 

Dit is vooral handig voor mensen die behoefte hebben aan een snelle en gemakkelijke manier om de datum te controleren, zonder dat ze hun horloge dicht bij hun gezicht hoeven te houden.


Er zijn verschillende technieken die horlogemakers gebruiken om een large date-weergave te realiseren. 

Een veelvoorkomende methode is door twee afzonderlijke datumschijven te gebruiken, waarbij de cijfers 0 tot 3 op de ene schijf staan en de cijfers 0 tot 9 op de andere. 

Wanneer de datum verandert, bewegen de schijven zodanig dat de juiste cijfers in de juiste positie verschijnen, waardoor een duidelijke en goed leesbare weergave ontstaat.


Een andere methode om een large date-weergave te creëren, is door gebruik te maken van vergrote datumvensters op de wijzerplaat. 

Bij deze methode worden de cijfers van de datum op een groter formaat weergegeven dan bij de traditionele datumvensters. 

Dit kan worden bereikt door het ontwerp van de datumring te wijzigen of door het vergroten van de datumweergave met behulp van een vergrootglas.


De large date-functie heeft niet alleen praktische voordelen, maar kan ook een esthetisch element toevoegen aan het ontwerp van het horloge. 

Het vergrote formaat van de datumweergave kan een opvallend kenmerk zijn dat de algehele uitstraling van het horloge versterkt.


Reactie plaatsen