Vintage horloges

Tijdloze meesterwerken voor elke horlogeverzameling

Vintage horloges bieden niet alleen de functie van tijdsaanduiding, maar dienen ook als een venster naar het verleden en een investering in stijl. Vintage horloges zijn hoogwaardige tweedehands horloges met een unieke geschiedenis, die beschikbaar zijn voor aantrekkelijke prijzen.


De diversiteit van de vintage horlogemarkt biedt iets voor elke verzamelaar of liefhebber, van tijdloze Rolex-modellen tot precisie Patek Philippe uurwerken. Het verzamelen van vintage horloges biedt een spannende kans om te investeren in een stukje horlogegeschiedenis en om meer te leren over verschillende merken en tijdloze designs.

Emporio Armani

______________________

PYPER
DAMES HORLOGE 

Tommy Hilfiger

null

____________________

QUARTZ
HEREN HORLOGE

Violet Hamden

null

______________________

GOUDKLEURIG DAMES HORLOGE 

Tommy Hilfiger

______________________

OPEN HEART HEREN HORLOGE

VNDX

_______________________

DARE DEVIL
XS
DAMES HORLOGE

Jaguar

_____________________

ZWITSERS QUARTZ
CHRONOGRAAF
HORLOGE

VNDX

null

_____________________

HEREN HORLOGE
WISE MAN STEEL
CHRONOGRAAF

Seiko


______________________

HEREN HORLOGE
UITGEVOERD IN
ROESTVRIJSTAAL

Vintage horloges: Tijdloos voor elke collectie


Vintage horloges zijn niet alleen om de tijd op af te lezen; ze zijn een inkijkje in het verleden en een investering in stijl. Jouw interesse in deze tijdloze klassiekers kan variëren van een waardering voor hun vakmanschap tot liefde voor hun unieke geschiedenis.


Vintage horloges bieden een kans hoogwaardige tweedehands horloges voor een aantrekkelijke prijs te kopen. Ze zijn vaak beschikbaar als zorgvuldig bewaarde stukken die wachten om door jou ontdekt te worden.


Ben jij op zoek naar bijzondere designs of wil je misschien een zeldzaam uurwerk aan jouw collectie toevoegen? De markt voor vintage horloges is divers en biedt iets voor elk type verzamelaar of horloge liefhebber.


Van de elegantie van een traditionele Breitling tot de precisie van een     A. Lange & Söhne, er zijn altijd nieuwe aanwinsten te vinden. Als je een horloge wilt verkopen, zijn er ook liefhebbers die op zoek zijn naar dat ene bijzondere stuk.


Het verzamelen van vintage horloges is een spannende hobby die je de kans geeft om te investeren in een stukje horlogegeschiedenis.


Of je nu een horloge aan je verzameling wilt toevoegen of wilt verkopen, de wereld van vintage horloges is een plek vol mooie verhalen en prachtige mechanismen. Een boeiende passie voor de echte liefhebber van horloges!

Kenmerken van vintage horloges


Wanneer je de wereld van vintage horloges betreedt, ga je bepaalde kenmerken herkennen die deze tijdloze stukken onderscheiden van andere horloges.


Van het herkenbare kleurenpalet tot het gewaardeerde design, elk aspect draagt bij aan hun unieke charme en waarde.


 • Kleur en Ontwerp: De kleur en het ontwerp van vintage horloges weerspiegelen vaak de trends en esthetische waarden van de periode waarin ze gemaakt zijn.

  Denk aan de Omega Speedmaster die bekendstaat om zijn stoere, functionele ontwerp vaak voorzien van een zwart-wit kleurenschema. De Rolex GMT Master 2, met zijn distinctieve 24-uurs bezelring en tijdszone aanduiding, is een ander voorbeeld waar kleur een sleutelrol speelt in de aantrekkelijkheid

 • Duurzaamheid: Vintage horloges waren gebouwd om lang mee te gaan. Hun duurzaamheid is vaak te danken aan het vakmanschap en de kwaliteit van vroegere horlogemakers.

  Materialen zoals roestvrij staal en het gebruik van edelmetalen zorgden ervoor dat deze horloges de tand des tijds kunnen doorstaan.

 • Functionaliteiten: Hoewel vintage horloges het erfgoed uitstralen, blijven ze functioneel. Veel modellen, zoals de Rolex Explorer Reference 1016, staan bekend om hun betrouwbaarheid en precisie. Het belang van een goede service over de jaren heen is hierbij niet te onderschatten, om de nauwkeurigheid en accuraatheid te behouden.

 • Materiaal: De gebruikte materialen in vintage horloges spreken vaak tot de verbeelding; van luxueuze goudlegeringen tot robuuste roestvrij staal varianten.

  Bijzondere modellen bevatten soms zelfs edelstenen in het ontwerp verwerkt. De kwaliteit van deze materialen speelt een cruciale rol in zowel de uitstraling als de duurzaamheid van het horloge.

Tips voor het kiezen van het vintage horloge dat het best bij jou past


Als je overweegt om een vintage horloge aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Vintage horloges hebben hun eigen karakter en geschiedenis, en het kiezen van het juiste exemplaar is een persoonlijke en satisfying ervaring.

 • Formaat en pasvorm

  Allereerst, let op de grootte en het gewicht van het horloge. Een vintage horloge moet comfortabel zitten en in verhouding zijn met je pols.

  Oudere horloges zijn vaak kleiner dan de moderne varianten, dus probeer verschillende maten uit om te zien wat het beste voelt.

 • Authenticiteit en conditie

  Onderzoek de authenticiteit van het horloge. Vintage horloges kunnen 'frankenwatches' zijn, dit zijn stukken met niet-originele onderdelen.

  Informeer naar de herkomst en vraag of het horloge is opgebouwd uit originele onderdelen. Een bonafide aanbieder van vintage horloges kan eventueel een echtheidscertificaat meeleveren. De conditie is ook belangrijk; werkt het horloge goed en is het goed onderhouden?
 • Stijl en persoonlijke voorkeur

  Denk aan je persoonlijke stijl. Een vintage horloge zegt veel over je smaak. Kies een horloge uit een tijdperk of van een speciaal ontwerp dat je aanspreekt en bij jou past.

  Houd je van een bepaalde historische periode of een specifiek horlogemerek, dan kan dit je helpen bij het maken van de beste keuze.

 • Investering en beschikbaarheid

  Overweeg of je een vintage horloge wilt als investering of voor het plezier. Sommige horloges houden beter hun waarde dan andere.

  Vraag experts of zoek naar informatie over de potentie van het horloge als investering. Kijk ook naar de beschikbaarheid van het model dat je op het oog hebt.

  Zijn er veel exemplaren beschikbaar, of is het een zeldzaam stuk? Dit kan invloed hebben op de prijs en beschikbaarheid van reserveonderdelen.


Door deze tips in acht te nemen, vind je een vintage horloge dat niet alleen waardevol is, maar ook echt bij jou past.

Populariteit van vintage horloges


De charme van vintage horloges ligt in hun unieke verhaal en vakmanschap. Veel horloge liefhebbers beschouwen vintage horloges niet alleen als tijdmeters, maar als kunstwerken met een rijke geschiedenis net zoals retro horloges.


De Omega Speedmaster bijvoorbeeld, heeft een regelrechte cultstatus verworven door zijn tijdloze ontwerp en beroemde ruimtevaartgeschiedenis.


 • Exclusiviteit & Investering: Vintage horloges zijn populair vanwege hun exclusiviteit. Het bezit van een stuk geschiedenis is aantrekkelijk en kan een slimme investering zijn, zeker als het vintage horloge in waarde toeneemt.


 • Esthetische waarde: De esthetiek van vintage horloges spreekt veel verzamelaars aan. Deze horloges worden geprezen om hun gedetailleerde wijzerplaten en vaak handgemaakte onderdelen, kenmerken die in hedendaagse modellen soms ontbreken.


 • Modetrends: Gedragen door beroemdheden en mode-iconen, worden vintage horloges gezien als stijlvol en tijdloos. Ze kunnen een persoonlijk statement maken en je uiterlijk completeren, of je nu casual of formeel gekleed bent.


Het verkopen van vintage horloges kan ook zeer lucratief zijn, vooral als je de markt en de vraag naar bepaalde modellen een beetje kent.

Websites die handelen in vintage horloges melden dat horloges zoals Rolex, Omega, en Seiko zeer gewild zijn, en vaak verkocht worden nog voordat ze fysiek in een winkel verschijnen.

Overweeg jij om een vintage horloge aan je collectie toe te voegen? Doe dan grondig onderzoek en houd de huidige trends in de markt goed in de gaten.

Voordelen van een vintage horloge


Wanneer je overweegt te investeren in vintage horloges, zijn er verschillende voordelen die je in gedachten zou moeten houden.


 • Waardevaster dan nieuwe horloges
  Allereerst valt op dat vintage horloges vaak waardevaster zijn dan nieuwe horloges. Als een horloge nieuw op de markt komt schrijft het de eerste jaren vaak waarde af terwijl jouw vintage horloge gelijk blijft of al direct omhoog gaat in waarde.


 • Design
  Interessant is ook het designaspect, vintage horloges hebben een uniek, tijdloos ontwerp. Ze vertellen een bijzonder verhaal en hebben karakter. Ze zijn exclusief doordat het vintage horloge maar beperkt vindbaar is.

 • Kwaliteit en bouw
  De kwaliteit en de bouw van vintage horloges zijn ook niet te onderschatten. Vervaardigd in een tijd waarin precisie en vakmanschap voorop stonden, zijn veel van deze horloges echte staaltjes van uitmuntendheid.

 • Investering
  Daarnaast kunnen vintage horloges onderdeel zijn van jouw investeringsportfolio. Ze kunnen hun waarde behouden of zelfs in waarde stijgen, waardoor het naast een persoonlijk item ook een slimme financiële keuze kan zijn.


Tot slot bieden vintage horloges een gevoel van nostalgie en de kans om een stuk geschiedenis te bezitten en te dragen. Elk horloge heeft zijn eigen verleden, wat het dragen ervan tot een unieke ervaring maakt.

Nadelen van een vintage horloge 


Als liefhebber van vintage horloges ben je je waarschijnlijk bewust van hun charme en karakter. Er zijn echter ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen voordat je een ouder klokje toevoegt aan je collectie.

 1. Service en onderhoud
  Vintage horloges kunnen door hun leeftijd vaker onderhoud nodig hebben. Dit kan behoorlijk kostbaar zijn en moet door gespecialiseerde horlogemakers worden uitgevoerd.

 2. Verborgen gebreken
  Er bestaat een risico op verborgen mankementen die niet meteen zichtbaar zijn. Denk aan versleten onderdelen of schade aan het uurwerk.

 3. Onderdelenvervanging
  Het vinden van originele onderdelen voor reparatie kan lastig en duur zijn.

 4. Duurzaamheid
  Moderne horloges zijn vaak duurzamer en waterdicht. De weerstand tegen alledaags gebruik is bij vintage modellen dikwijls minder.


Het is belangrijk dat je deze factoren afweegt tegen het plezier dat een vintage horloge kan brengen. Ondanks deze nadelen blijft het bezit van een stuk geschiedenis aan je pols voor veel verzamelaars een onvergelijkbare ervaring.

Specifieke functies


Bij het beoordelen van vintage horloges let je op een aantal specifieke functies die de waarde en charme van het stuk bepalen:

 • Uurwerk: Zoek naar de kwaliteit en het type uurwerk. Mechanische uurwerken hebben vaak een hogere waarde dan quartz, vanwege hun vakmanschap.


 • Wijzerplaat: De staat van de wijzerplaat is cruciaal. Een originele, ongerepte wijzerplaat verhoogt vaak de waarde. Let ook op zeldzame kleuren of ontwerpen, die kunnen het horloge uniek maken.


 • Materiaal: De materialen van de kast en de band spelen een rol; edelmetalen zoals goud en zilver zijn meer gewild dan roestvrij staal.Checklist

 1. Type uurwerk controleren
 2. Staat van de wijzerplaat beoordelen
 3. Materiaal van kast en band verifiëren
 4. Controleer of er zeldzame kenmerken zijn:
 • Speciale wijzerplaatmarkeringen
 • Gelimiteerde editienummers
 • Gesigneerde wijzerplaat door maker

Complexe functies zoals een chronograaf, maanfase of een kalenderfunctie, zijn ook belangrijke kenmerken die de waarde kunnen beïnvloeden.

Provenance of herkomst  is eveneens een factor; een rijke geschiedenis kan de aantrekkelijkheid van een vintage horloge vergroten. Meer over de invloed van herkomst vind je op Catawiki.

Onthoud dat de staat van het horloge van essentieel belang is. Een goed onderhouden en functionerend horloge is vaak meer waard dan een horloge dat reparatie nodig heeft. Hoewel zeldzaamheid en begeerlijkheid dit laatste kunnen compenseren.

Prijsklasse


Bij het zoeken naar een vintage horloge is jouw budget één van de belangrijkste overwegingen.


Vintage horloges variëren sterk in prijs, afhankelijk van verschillende factoren zoals merk, zeldzaamheid en staat van het horloge.


Hier is een handige indeling om jou te helpen begrijpen wat je kunt verwachten van de verschillende prijsklassen:


Tot €500

Over het algemeen vindt je hier basic vintage horloges van minder bekende merken. Deze zijn vaak goed om mee te beginnen als je net begint met verzamelen.


€500 tot €2.000

In deze categorie kun je robuuste, kwalitatieve uurwerken van gerespecteerde merken vinden. Perfect voor dagelijks gebruik waarmee je laat zien waar je voor staat.


€2.000 tot €5.000

Horloges van de exclusievere merken zijn beschikbaar in deze prijsklasse, waaronder sommige collectors items die in waarde kunnen stijgen.


Boven €5.000

High-end collectors items, vaak van historisch belang of van beroemde horlogehuizen, zijn te vinden in deze categorie. Deze horloges zijn vaak een investering voor de lange termijn.


Het is belangrijk om te vermelden dat de prijs ook kan fluctueren gebaseerd op de huidige vraag en zeldzaamheid.


Sommige horloges zijn bij uitzondering verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs, vooral als ze minder populair zijn op dat moment, maar toch kwaliteit en vakmanschap bieden.


Vergeet niet dat de staat van het horloge vaak net zo belangrijk is als het merk. Een goed onderhouden horloge kan zijn waarde beter behouden of zelfs verhogen op de langere termijn.


Het loont daarom om de daadwerkelijke marktwaarde en de geschiedenis van het horloge te bestuderen voordat je besluit tot aankoop over te gaan.


Wanneer jij overweegt om een vintage horloge te verkopen, zijn deze aspecten ook cruciaal voor het bepalen van de verkoopprijs.

Hoe onderhoud ik mijn vintage horloge om de conditie en waarde te behouden?


Jouw vintage horloge is een meesterwerk van vakmanschap en geschiedenis. Het onderhouden van dit waardevolle item vereist speciale aandacht en kennis.


Regelmatige Service
Het is raadzaam om jouw horloge elke 5 tot 10 jaar te laten onderhouden. Gedurende deze service wordt het uurwerk zorgvuldig geïnspecteerd, gereinigd om de goede werking en nauwkeurigheid te behouden.

Dagelijkse Zorg

 • Vermijd water: Tenzij jouw horloge waterdicht is, moet je contact met water vermijden om interne schade te voorkomen.
 • Bescherm tegen schokken: Probeer extreme schokken of vibraties te vermijden, aangezien deze de interne mechanismen kunnen beschadigen.


Magnetische Velden

Houd uw horloge weg van sterke magnetische velden omdat deze de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden. Zo kunnen bijvoorbeeld luidsprekers of koelkastmagneten al problemen veroorzaken.


Professioneel Advies

Wanneer jij twijfelt over de staat van jouw horloge, kan een professionele horlogemaker je adviseren over de beste manier van onderhoud.

Een eenvoudigere service is meestal goedkoper voor horloges met twee of drie wijzers, maar een horlogemaker kan je preciezer informeren over de kosten voor het specifieke model.


Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat jouw vintage horloge door de tijd heen zijn charme en functionaliteit behoudt.

Iconische vintage horloges


Ben jij op zoek naar een horloge dat geschiedenis en karakter uitstraalt? Dan zijn vintage horloges een perfecte keuze.

Laten we een aantal iconische stukken onder de loep nemen:

 1. Omega Speedmaster: Ook bekend als "het maanhorloge". De Speedmaster heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis door deel uit te maken van NASA's maanmissies. Een must-have voor elke verzamelaar.

 2. Militaire horloges: Deze robuuste uurwerken zijn ontworpen om de meest extreme omstandigheden te weerstaan. Ze vertellen een verhaal van moed en avontuur. Merken zoals Rolex en Omega hebben populaire militaire modellen geproduceerd.

 3. Ref. 1016: Dit specifieke model van Rolex, een Explorer, is geliefd om zijn simplistische design en duurzaamheid. Verzamelaars prijzen dit model voor zijn tijdloze uitstraling en functionaliteit.Als jij enthousiast bent over een stuk met een rijke historie, dan kan het verzamelen van vintage horloges een vervullende hobby zijn.

Ze zijn niet alleen een financiële investering, maar ook emotioneel, aangezien elk horloge zijn eigen unieke verhaal draagt.

Zoek jij specifiek naar een model, dan is het aan te raden om via betrouwbare bronnen zoals Vintage Times Amsterdam te kopen.

Zij hebben expertise in zowel oude als moderne klassiekers en kunnen jou helpen met het vinden van het perfecte vintage horloge.

Het verzamelen van vintage horloges kan een persoonlijke expressie zijn en een weerspiegeling van jouw stijl.

Ben je geïnteresseerd in het uitbreiden van jouw collectie, wees dan klaar om de fascinerende wereld van de vintage horlogerie te verkennen.

Veelgestelde Vragen


Om te begrijpen wat vintage horloges zo bijzonder maakt en hoe je er het beste mee om kunt gaan, vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen.


Wat zijn kenmerken van een vintage horloge?

Vintage horloges hebben vaak unieke kenmerken die hen onderscheiden, zoals een patina gekregen door ouderdom, specifieke uurwerken die niet meer geproduceerd worden, en ouderwetse ontwerpstijlen.


Hoe kan ik de authenticiteit van een vintage horloge verifiëren?

Verifiëren kan door het controleren van de serienummers, te onderzoeken of het ontwerp en materialen overeenkomen met het specifieke model en tijdperk, en soms ook door experts te raadplegen.


Waar kan ik het beste op letten bij de aanschaf van een vintage Seiko horloge?

Let op de staat van het uurwerk, controleer of de wijzerplaat origineel is en niet opnieuw is geverfd en onderzoek de geschiedenis om zeker te zijn van de authenticiteit.


Welke stappen moet ik nemen om de waarde van mijn vintage horloge te laten taxeren?

Voor een taxatie is het verstandig om een gespecialiseerde horlogetaxateur te bezoeken en bewijs van authenticiteit, zoals documentatie en eventuele servicegeschiedenis, mee te nemen.


Bij welke winkels in Nederland kan ik terecht voor betrouwbare vintage horloges?

Er zijn diverse specialistische winkels, waarvan sommige met veelgestelde vragen over vintage horloges op hun website, waar jij betrouwbare vintage horloges kunt vinden. Onderzoek de reputatie van de winkel en lees klantenbeoordelingen.

Vintage horloges

horloges bekijken