Lépine-kaliber

Het Lépine-kaliber is een type horloge-uurwerk

Het Lépine-kaliber is een type horloge-uurwerk dat zijn naam ontleent aan de Franse horlogemaker Jean-Antoine Lépine.

Lépine leefde van 1720 tot 1814 en leverde een belangrijke bijdrage aan de horlogetechnologie.

Het Lépine-kaliber wordt gekenmerkt door een specifiek ontwerp van het uurwerk, waarbij de secondewijzer zich op een centrale as bevindt en de wijzerplaat een symmetrische indeling heeft.


Een ander opvallend kenmerk van het Lépine-kaliber is de positionering van de secondewijzer op een centrale as, waardoor deze direct boven de kroon van het horloge kan worden geplaatst.

Dit zorgt voor een symmetrische en evenwichtige uitstraling van de wijzerplaat, wat esthetisch aantrekkelijk is en het aflezen van de tijd vergemakkelijkt.


Daarnaast staat het Lépine-kaliber bekend om zijn slanke ontwerp, waardoor horloges met dit type uurwerk vaak dun en elegant zijn.

Dit slanke profiel maakt het Lépine-kaliber populair bij horlogemakers die streven naar verfijning en esthetiek in hun ontwerpen.


Het Lépine-kaliber wordt vaak gebruikt in zakhorloges vanwege de nadruk op symmetrie en slankheid.

Het ontwerp van het uurwerk maakt het gemakkelijk om de tijd af te lezen en biedt voldoende ruimte voor decoratieve gravures en versieringen op de achterkant van het horloge.

Dit maakt zakhorloges met een Lépine-kaliber geliefd bij verzamelaars en liefhebbers van klassieke horloges.


Hoewel het Lépine-kaliber traditioneel geassocieerd wordt met zakhorloges, wordt het ook in sommige polshorloges gebruikt.

Het slanke ontwerp en de symmetrische wijzerplaat maken het Lépine-kaliber een aantrekkelijke keuze voor horlogemakers die streven naar een verfijnde en klassieke uitstraling.

Bovendien biedt het Lépine-kaliber horlogemakers de mogelijkheid om creatief te zijn met de vormgeving van de wijzerplaat en de positionering van complicaties, zoals de datumweergave en maanfase-indicatoren.


Samengevat, Het Lépine-kaliber is nog steeds een belangrijk en gewaardeerd onderdeel van de horlogetechnologie.

Het biedt een slank en symmetrisch ontwerp dat functioneel is en esthetisch aantrekkelijk voor zowel zakhorloges als polshorloges.


Reactie plaatsen