Alles over horloges kun je vinden op horlogetijd.nl

Guillocheren in de horloge wereld

Guillocheren is een verfijnde decoratieve techniek die vaak wordt toegepast in de horloge-industrie om wijzerplaten, kasten en andere horlogeonderdelen te verfraaien. 

Hieronder gaan we jou meer vertellen over de betekenis, geschiedenis en toepassingen van guillocheren in horloges.


De term "guillocheren" is afgeleid van het Franse woord "guilloché", wat verwijst naar het verfijnde patroon dat wordt gecreëerd door het graveren van een metalen oppervlak met behulp van een speciale draaibank. 

De techniek dateert uit de 18e eeuw en heeft zijn oorsprong in de juwelierskunst en horlogemakerij van die tijd. 

Guillocheren vereist een combinatie van precisie, vakmanschap en artistiek inzicht, aangezien de graveur met de hand het patroon op het metaal aanbrengt door middel van herhaalde en nauwkeurige bewegingen.


Het resultaat van guillocheren is een intrigerend en vaak ingewikkeld geometrisch patroon dat het oppervlak van het horloge verfraait. 

Deze decoratieve techniek wordt vaak toegepast op wijzerplaten, waarbij het patroon een achtergrond vormt voor de verschillende wijzers en wijzerplaatindicaties. 

Guillocheren kan ook worden toegepast op horlogekasten, achterdeksels en zelfs horlogebanden om een uniforme en verfijnde uitstraling te creëren.


Naast het esthetische aspect heeft guillocheren ook een functionele rol in de horloge-industrie. 

Het patroon dat door het guillocheren wordt gecreëerd, kan licht vangen en reflecteren, waardoor de wijzerplaat een levendige en dynamische uitstraling krijgt, vooral wanneer het horloge wordt blootgesteld aan verschillende lichtomstandigheden.


Horlogemerken die guillocheren toepassen, benaderen de hoogste mate van technische creativiteit en vakmanschap in de wereld van het horloge.


Reactie plaatsen