Geblauwde schroeven

Geblauwde schroeven bij horloges

Geblauwde schroeven zijn een kenmerkend en esthetisch aantrekkelijk element dat vaak te vinden is in hoogwaardige mechanische horloges. 

In dit artikel zullen we de betekenis, geschiedenis en praktische toepassingen van geblauwde schroeven in horloges bespreken.


Geblauwde schroeven zijn metalen schroeven die een speciale oppervlaktebehandeling hebben ondergaan om de karakteristieke blauwe kleur te verkrijgen. 

Deze behandeling is ook wel bekend onder de naam thermisch blauwen. Het blauwen wordt uitgevoerd door de schroeven bloot te stellen aan verhitting, circa 290 graden Celsius, waardoor een dunne laag oxide ontstaat die de schroeven een diepe, rijke blauwe tint geeft. 

Dit proces dient niet alleen een esthetisch doel, maar biedt ook bescherming tegen corrosie en slijtage, waardoor de duurzaamheid van de schroeven wordt verbeterd.


De praktische toepassingen van geblauwde schroeven in horloges gaan verder dan alleen esthetiek. 

Naast het toevoegen van een vleugje kleur en verfijning aan het uurwerk, helpen geblauwde schroeven ook bij het aantonen van vakmanschap en aandacht voor detail.


Horlogemakers besteden veel zorg aan het thermisch blauwen van de schroeven, aangezien het proces nauwgezet moet worden gecontroleerd om de gewenste kleur en kwaliteit te bereiken. 

Dit benadrukt de toewijding aan excellentie en precisie in de horlogeproductie.


De geschiedenis van geblauwde schroeven in horloges gaat terug tot de 18e eeuw, toen horlogemakers in Zwitserland deze techniek begonnen toe te passen. 

Door de schroeven te blauwen, konden ze worden onderscheiden van gewone ongeblauwde schroeven, waardoor 

een visueel onderscheid ontstond en de algehele esthetiek van het uurwerk werd verhoogd. 

Tegenwoordig zijn geblauwde schroeven voorla een geliefd en iconisch kenmerk van luxe mechanische horloges.

Reactie plaatsen