gangreserve van een horloge

Gangreserve en gangreserve-indicator

De gangreserve van een horloge verwijst naar de hoeveelheid energie die is opgeslagen in de hoofdveer van het uurwerk.

Deze energie wordt gegenereerd wanneer de veer wordt opgewonden, en vervolgens geleidelijk vrijgegeven om de beweging van de tandwielen, het echappement en de wijzers aan te drijven.

De gangreserve van een horloge is een belangrijke indicator van hoelang het horloge kan blijven functioneren voordat het opnieuw moet worden opgewonden.


Een gangreserve-indicator is een functie die in sommige horloges wordt geïntegreerd om de hoeveelheid resterende energie in de hoofdveer aan te geven.

Dit kan worden weergegeven op de wijzerplaat van het horloge of in een apart venster.

De gangreserve-indicator biedt de drager een handige visuele weergave van hoelang het horloge nog actief kan blijven voordat het opnieuw moet worden opgewonden.


De gangreserve van een horloge heeft verschillende praktische toepassingen voor zowel horlogeliefhebbers als horlogemakers.

Voor horlogeliefhebbers biedt de gangreserve-indicator een handige manier om de energiereserve van het horloge in de gaten te houden.

Dit is vooral handig voor mensen die meerdere horloges bezitten en willen weten welk horloge nog steeds actief is.

Bovendien kan het helpen om te voorkomen dat het horloge stopt met lopen doordat het niet meer voldoende is opgewonden.


Voor horlogemakers is de gangreserve een belangrijke parameter bij het ontwerpen en produceren van horloges.

Het is een van de vele factoren die in overweging worden genomen bij het bepalen van de algehele prestaties van het horloge.

Door de gangreserve te meten en te optimaliseren, kunnen horlogemakers de duurzaamheid en nauwkeurigheid van het horloge verbeteren, evenals de efficiëntie.


Reactie plaatsen