Waarnaar verwijst de term "secondes mortes" in de horloge wereld?

In de horlogerie verwijst de term "secondes mortes" naar een specifiek kenmerk van mechanische horloges.

Het gaat dan met name om horloges met een secondewijzer die niet continu beweegt, maar in plaats daarvan in kleine stapjes vooruit springt.

We gaan je hier proberen wat meer te vertellen over secondes morte.


Het fenomeen "secondes mortes" komt voort uit het ontwerp van het échappementmechanisme in mechanische horloges.

Het echappement regelt de afgifte van energie van de veer naar het tandwielsysteem van het horloge, en bepaalt daarmee de beweging van de secondewijzer.

Bij horloges met "secondes mortes" beweegt de secondewijzer niet soepel en continu, maar in plaats daarvan beweegt hij in kleine stapjes, meestal in intervallen van één seconde.


Het verschijnsel van "secondes mortes" is een gevolg van het ontwerp van het traditionele echappement, zoals bijvoorbeeld het ankergang echappement.

Wanneer de secondewijzer van een horloge met een ankergang échappement in beweging komt, maakt hij kleine stapjes vooruit die resulteren in de karakteristieke "tikkende" beweging van de secondewijzer.

Dit is in tegenstelling tot een vloeiende, continue beweging die te zien is bij kwarts- of elektronische horloges.


Sommige horlogeliefhebbers geven de voorkeur aan een vloeiende, "gladde" beweging van de secondewijzer.

Toch wordt de aanwezigheid van "secondes mortes" in mechanische horloges vaak gezien als een kenmerk van authenticiteit en traditioneel vakmanschap.

Het tikkende geluid van de secondewijzer is voor velen een herkenbaar en geruststellend aspect van het dragen van een mechanisch horloge.


De per seconde verspringende secondewijzer wordt gewaardeerd als een teken van de complexe mechanica die ten grondslag ligt aan de beweging ervan.

Het fenomeen van "secondes mortes" benadrukt de traditionele aard van mechanische horloges en draagt bij aan de charme en het karakter van deze tijdloze uurwerken.

Voor veel horlogeliefhebbers vormt dit kenmerk een belangrijk aspect van de beleving en waardering van mechanische horloges.


Reactie plaatsen