gouden horloges

Échappement ofwel ankergang

Het echappement, ook wel bekend als de ankergang, is een essentieel onderdeel van een mechanisch horloge. 

Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het reguleren van de tijdmeting en het overbrengen van de energie van de veer naar het tandwielmechanisme. 

Het is een van de meest cruciale componenten van een mechanisch uurwerk en speelt een centrale rol in de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het horloge.


Het echappement bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het ankerrad, het ankervorkje, de ankergangwielen en de balansveer. 

Wanneer de veer in het uurwerk wordt opgewonden, wordt de energie via het echappement naar het tandwielmechanisme overgebracht, waardoor de verschillende tandwielen en wijzers van het horloge in beweging worden gezet. 

Tegelijkertijd reguleert het echappement de snelheid waarmee de energie wordt vrijgegeven, waardoor de tijd nauwkeurig kan worden gemeten.


Het meest voorkomende type echappement in mechanische horloges is het ankergang-echappement, dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. 

Het ankergang-echappement maakt gebruik van een ankerrad dat in wisselwerking staat met het ankervorkje, dat heen en weer beweegt om de energie van de veer in gelijkmatige stappen vrij te geven. 

Dit zorgt voor een consistente en nauwkeurige meting van de tijd, waardoor het horloge de juiste snelheid behoudt.


Het echappement is essentieel voor de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van een mechanisch horloge. 

Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de energieafgifte van de veer en zorgt ervoor dat de tijd gelijkmatig en consistent wordt gemeten. 

Daarom is het ontwerp, de constructie en de afstelling van het echappement van cruciaal belang voor de algehele prestaties van het horloge. 


Het vereist vakmanschap en precisie om een echappement te ontwerpen en produceren dat voldoet aan de hoge standaarden van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. 

Als een van de meest cruciale onderdelen van een mechanisch horloge, vertegenwoordigt het echappement de essentie van traditioneel vakmanschap en technische innovatie.

Reactie plaatsen