SChroefbalans van een horloge

Schroefbalans bij een horloge wat betekent dat?

Ook de schroefbalans is een essentieel onderdeel van een mechanisch horloge dat een cruciale rol speelt bij het handhaven van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de tijdmeting.

We gaan je hier proberen de betekenis, functie en het belang van de schroefbalans in horloges uit te leggen.


De schroefbalans is een component van het échappement, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het uurwerk van een mechanisch horloge.

De balans bestaat uit een dunne, cirkelvormige schijf, meestal gemaakt van een legering met een lage thermische uitzettingscoëfficiënt.

Aan de rand ervan bevinden zich schroeven, die kunnen worden aangedraaid of losgedraaid om de traagheid en daarmee de frequentie van de balans te regelen.


De belangrijkste functie van de schroefbalans is het reguleren van de tijdmeting in het horloge. Wanneer het horloge wordt opgewonden, begint de balans heen en weer te ‘zwaaien', waardoor het tandwielsysteem in het uurwerk wordt aangedreven.

De frequentie van deze oscillatie wordt bepaald door de lengte van de balansveer en de traagheid van de balans zelf.

Het tempo van de balans kan op zijn beurt worden aangepast door de schroeven te verstellen.

Door de traagheid van de balans te veranderen, kan de snelheid van de oscillatie worden geregeld, wat resulteert in een nauwkeurige tijdmeting.


Een van de belangrijkste voordelen van de schroefbalans is de mogelijkheid om de frequentie van de oscillatie nauwkeurig aan te passen.

Dit zorgt ervoor dat het horloge kan worden afgesteld om een consistente en precieze tijdmeting te handhaven, wat essentieel is voor de algehele prestaties van het horloge.

Bovendien maakt de aanwezigheid van schroeven het mogelijk om de

massa van de balans te verplaatsen, waardoor het zwaartepunt wordt aangepast en de traagheid van de balans wordt gewijzigd.


De schroefbalans is een belangrijk kenmerk van hoogwaardige mechanische horloges, omdat het de horlogemaker in staat stelt om de nauwkeurigheid van het horloge te finetunen tijdens de fabricage en onderhoudsprocessen.

Het afstellen van de schroefbalans vereist vakmanschap en precisie, en wordt alleen uitgevoerd door ervaren horlogemakers met behulp van gespecialiseerde gereedschappen en testapparatuur.


Reactie plaatsen