Draaipunt-as ook bekend als de pivot

Draaipunt-as ook bekend als de pivot

Een pivot in de context van horloges verwijst naar een essentieel onderdeel van het uurwerk dat een cruciale rol speelt in de functionaliteit en duurzaamheid van het horloge.

In dit artikel zullen we de betekenis van de pivot in horloges nader bekijken, inclusief de functie, materialen en de rol ervan in de horloge-industrie.


De pivot in een horloge is een term die wordt gebruikt om het uiteinde van de as van een horlogeonderdeel aan te duiden, zoals de balansas of het ankerras.

Deze pivot is het punt waarop het bewegende onderdeel draait en wordt ondersteund door ‘jewels’ of lagers in het uurwerk.

De kwaliteit en de constructie van de pivot zijn van vitaal belang voor de soepele werking en de nauwkeurigheid van het gehele horloge.


Het materiaal waaruit de pivot is vervaardigd, is een belangrijke overweging bij het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige uurwerken.

Traditioneel werden pivots vervaardigd uit robuuste en slijtvaste materialen zoals edelstaal, messing of zelfs goud, afhankelijk van de toepassing en de vereisten van het horloge.

Tegenwoordig worden ook materialen zoals keramiek en synthetische diamanten gebruikt vanwege hun hardheid en slijtvastheid.


De functie van de pivot in een horloge is cruciaal voor de nauwkeurigheid en duurzaamheid van het uurwerk.

De pivot zorgt voor een soepele rotatie van de bewegende onderdelen, zoals de balanswielen, wat essentieel is voor de juiste timing en de goede werking van het horloge.

Bovendien is de pivot ook verantwoordelijk voor het minimaliseren van wrijving en slijtage, wat de levensduur van het uurwerk verlengt.


In de horloge-industrie is de kwaliteit van de pivot een belangrijk aandachtspunt voor horlogemakers en -fabrikanten.

Horlogemerken streven ernaar om hoogwaardige pivots te gebruiken om de prestaties en betrouwbaarheid van hun uurwerken te waarborgen.

Pivots door de topfabrikanten gebruikt worden vervaardigd volgens strenge specificaties en normen.


Het belang van de pivot in horloges kan niet worden onderschat, aangezien het een integraal onderdeel vormt van de mechanica en de precisie van het uurwerk.

De keuze van materialen, de fabricageprocessen en de nauwkeurigheid van de afwerking van de pivot dragen allemaal bij aan de algehele kwaliteit van het horloge.


Reactie plaatsen