jewels, lagerstenen in een horloge

Jewels, ook wel bekend als lagerstenen, robijnen of eenvoudigweg stenen

Jewels, ook wel bekend als lagerstenen, robijnen of eenvoudigweg stenen, zijn kleine synthetische edelstenen die worden gebruikt in de mechanische bewegingen van horloges. 

Deze juwelen dienen als lagers voor de bewegende onderdelen van het uurwerk. Ze helpen wrijving te verminderen, slijtage te minimaliseren en derhalve de duurzaamheid en nauwkeurigheid van het horloge te verbeteren.


De introductie van juwelen in horloges was een belangrijke technologische vooruitgang in de horloge-industrie. 

Voordat juwelen werden gebruikt, waren metalen lagers de norm. De metalen lagers veroorzaakten echter aanzienlijke wrijving en slijtage, wat resulteerde in verminderde nauwkeurigheid en een kortere levensduur van het uurwerk. 

Door juwelen te gebruiken, zoals synthetische robijnen of saffieren, konden horlogemakers de wrijving aanzienlijk verminderen en de levensduur van het uurwerk verlengen.


Het aantal juwelen in een horloge kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het uurwerk. 

Eenvoudige horloges kunnen slechts enkele juwelen hebben, terwijl complexe mechanische uurwerken, zoals chronografen of tourbillons, tientallen juwelen kunnen bevatten. 

De juwelen worden strategisch geplaatst op kritieke punten waar bewegende onderdelen met elkaar in contact komen. Je moet dan denken aan de as van het balanswiel, de palletvork en de ontsnappingswielen.


Naast het verminderen van wrijving en slijtage, hebben juwelen ook het voordeel dat ze niet oxideren of corroderen, in tegenstelling tot metalen lagers. 

Dit draagt bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het uurwerk. 

Bovendien helpen juwelen om de oliën die in het uurwerk worden gebruikt op hun plaats te houden, waardoor de smerings-eigenschappen worden behouden en de efficiëntie van het uurwerk wordt verbeterd.


Het gebruik van juwelen in horloges is een belangrijk kwaliteitskenmerk en een teken van vakmanschap. 

Horloges met een hoog aantal juwelen worden vaak gezien als superieure uurwerken vanwege de aandacht voor detail en de toewijding aan precisie en duurzaamheid. 

Het aantal juwelen in een horloge is een indicatie van de complexiteit en kwaliteit van het uurwerk.


Reactie plaatsen