doublé-horloges

Doublé of gold plated

Doublé, ook bekend als goldplated, is een term die wordt gebruikt om een bepaalde afwerking van horloges en sieraden te beschrijven. 

Het verwijst naar een proces waarbij een basismetaal, meestal messing of koper, wordt bedekt met een dunne laag goud om het uiterlijk van massief goud te creëren. 

Dit maakt doublé-horloges een populaire keuze voor liefhebbers van luxe horloges vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en betaalbaarheid.


Het doublé-proces begint met het voorbereiden van het basismetaal door het grondig te reinigen en te polijsten. 

Vervolgens wordt een dunne laag goud, meestal 10 karaat of 14 karaat, via een elektrolytisch proces op het oppervlak van het basismetaal aangebracht. 

Dit resulteert in een duurzame en glanzende goudlaag die het uiterlijk van massief goud nabootst. 

Het eindproduct is een horloge met een luxe uitstraling, maar tegen een fractie van de kosten van een massief gouden horloge.


Doublé-horloges zijn geliefd vanwege hun esthetische waarde en betaalbaarheid. 

Ze bieden horlogeliefhebbers de mogelijkheid om te genieten van de luxe uitstraling van goud, zonder de hoge kosten die gepaard gaan met massief gouden horloges. 

Dit maakt doublé-horloges een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar hoogwaardige horloges met een beperkter budget.


Het onderhoud van doublé-horloges vereist enige zorg om de goudlaag te beschermen en de levensduur van het horloge te verlengen. 

Het wordt aanbevolen om contact met agressieve chemicaliën, zoals bleekmiddel en chloor, te vermijden, aangezien deze de goudlaag kunnen aantasten. 

Daarnaast is regelmatig reinigen met een zachte doek voldoende om het doublé horloge in een goede conditie te houden. Ga je het horloge langere tijd opbergen dan is een droge, stofvrije plaats aan te raden. 


Het is belangrijk op te merken dat doublé-horloges gevoeliger zijn voor slijtage dan massief gouden horloges. 

De dunne laag goud kan na verloop van tijd slijtage vertonen, vooral op als ze  regelmatig in contact komen met transpiratie of onderhevig zijn aan wrijving. 

Hierdoor kan de onderliggende basismetaalkleur zichtbaar worden, wat de esthetiek van het horloge beïnvloed.


Om de levensduur van doublé-horloges te verlengen, wordt aanbevolen om ze voorzichtig te behandelen en regelmatig te onderhouden. 

Dit omvat het vermijden van blootstelling aan harde stoten, krassen of schurende materialen die de goudlaag kunnen beschadigen. 

Daarnaast kan het regelmatig reinigen en polijsten van het horloge helpen om de glans van de goudlaag te behouden en de algehele uitstraling te verbeteren.


Bij de aanschaf van een doublé-horloge is het verstandig om te letten op de kwaliteit van de goudlaag en de reputatie van de fabrikant of verkoper. 

Door te kiezen voor gerenommeerde merken en leveranciers met een goede staat van dienst, zorg je ervoor dat je een hoogwaardig doublé-horloge ontvangt dat voldoet aan jouw verwachtingen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.


Hoewel doublé-horloges een betaalbaar alternatief bieden voor massief gouden horloges, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben met betrekking tot hun levensduur en slijtagebestendigheid. 

Met de juiste zorg en onderhoud kunnen doublé-horloges echter jarenlang een stijlvolle en aantrekkelijke aanvulling vormen voor de liefhebber van gouden horloges.


Reactie plaatsen