Anker in horloges

Anker in een horloge

Het Anker in een horloge: Een essentieel onderdeel van mechanische uurwerken

Het anker is een cruciaal onderdeel van een mechanisch horloge dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de beweging van de tandwielen en het handhaven van de juiste tijdsweergave. 

Het anker speelt een essentiële rol in het mechanisme van het horloge en staat aan de basis van de precisie en betrouwbaarheid van de huidige mechanische uurwerken.

Het ankermechanisme werkt in combinatie met het echappement, een ander belangrijk onderdeel van een mechanisch horloge. 

Het anker, dat is bevestigd aan de balansas, maakt gebruik van een palletsteen om de beweging van de tandwielen te reguleren. 

Wanneer de balansas heen en weer zwaait, komt het anker in contact met de palletsteen. Hierdoor wordt de beweging van de tandwielen onderbroken en de energie overgedragen aan de ontsnappingswielen. 

Dit proces zorgt voor een gecontroleerde en gelijkmatige beweging van de tandwielen, wat resulteert in een nauwkeurige tijdsweergave.

Het ankermechanisme is een van de belangrijkste innovaties in de geschiedenis van de horloge-technologie en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van nauwkeurige mechanische uurwerken. 

Het gebruik van een anker in combinatie met een balanswiel en een spiraalveer stelt mechanische horloges in staat om de tijd te meten met opmerkelijke precisie. 

Dit maakt mede dat mechanische horloges een favoriete keuze zijn en blijven voor horlogeliefhebbers over de hele wereld.

Het anker is uitgevonden door de Engelse uurwerkmaker Thomas Mudge in 1770. Thomas Mudge was een gerenommeerde Engelse horlogemaker die leefde van 1715 tot 1794. 

Hij staat bekend om zijn belangrijke bijdragen aan de horloge-industrie, met name op het gebied van horloge-ontwerp en -innovatie. 

Mudge wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke horlogemakers uit de 18e eeuw en zijn werk heeft een blijvende impact gehad op de ontwikkeling van precisie-uurwerken.

Een van de oudste vormen van ankergang is het Engelse anker. Het Engelse ankerrad kenmerkt zich door spitse tanden en staat zijdelings opgesteld van het gangrad. 

Op dit moment is de meest verspreide variant het Zwitserse anker.


Reactie plaatsen