atm horloge

ATM horloges

ATM ofwel Atmosfeer; waterdichtheid en waterbestendigheid bij horloges

Atmosfeer (ATM) is een maateenheid die wordt gebruikt om de waterdichtheid van horloges aan te geven. 

Eén ATM staat gelijk aan de druk op zeeniveau, wat overeenkomt met ongeveer 10 meter waterdichtheid. 

Je moet het je ongeveer zo voorstellen; als je 10 meter onder het wateroppervlak bent heb je te maken met 1 atmosfeer druk op je oren. Tegenwoordig wordt de afkorting atm vaak ook aangegeven in bar.

Voor waterdichte horloges wordt vaak aangegeven tot welke druk ze bestand zijn, bijvoorbeeld 3 ATM, 5 ATM, 10 ATM, enzovoort. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze aanduidingen de waterbestendigheid aangeven onder de meest ideale omstandigheden. 

Factoren zoals temperatuur, beweging en veroudering van pakkingen kunnen de waterdichtheid in de loop van de tijd beïnvloeden. 

Het is dus ook van belang op te merken dat waterdichtheid niet permanent is en na verloop van tijd kan afnemen, vooral als horloges worden blootgesteld aan warmte, druk of chemische stoffen. 

Daarom is het raadzaam om deze horloges regelmatig te laten controleren en onderhouden door een professionele horlogemaker om de waterdichtheid te behouden. 

Het is ook verstandig om de waterdichtheid van een horloge te begrijpen en te respecteren, aangezien het overschrijden van de aangegeven diepte of druk kan leiden tot schade aan het horloge. 

Over het algemeen biedt de aanduiding in ATM een handige manier om de waterdichtheid van horloges te begrijpen. 

Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met waterdichte horloges en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de kwaliteit en functionaliteit ervan te behouden.

Het is tevens van belang om te begrijpen dat waterdichtheid niet hetzelfde is als waterbestendigheid. Een horloge met een waterdichtheid van 3 ATM is bijvoorbeeld geschikt om spatwaterbestendig te zijn, maar niet om mee te zwemmen. 

Voor zwemmen is over het algemeen een waterdichtheid van 5 ATM of hoger vereist. Voor duiken op diepere niveaus zijn speciale duikhorloges met een hogere waterdichtheid, zoals 20 ATM of meer, noodzakelijk.

Bij het selecteren van een waterdicht horloge is het daarom essentieel om rekening te houden met de beoogde activiteiten waarbij het horloge zal worden gedragen, om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereiste waterdichtheid. 

Het naleven van de aangegeven waterdichtheidsgrenzen en het regelmatig onderhouden van waterdichte horloges kan helpen om de functionaliteit en duurzaamheid ervan te waarborgen.

Kortom, de aanduiding in ATM biedt een handige manier om de waterbestendigheid of waterdichtheid van horloges te begrijpen. 

Cruciaal hierbij is om de beperkingen en onderhoudsbehoeften van waterdichte horloges te begrijpen om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren en beschermd blijven tegen watergerelateerde schade.


Reactie plaatsen