Wat is een Quartz horloge?
7 min

Wat is een Quartz horloge? Uitleg over de werking en voordelen

7 min

Als we kijken naar de wereld van horloges, valt al snel op hoe divers deze is. Eén type horloge dat in het bijzonder opvalt vanwege zijn populariteit en betrouwbaarheid, is het quartz horloge. 

Deze horloges zijn niet alleen betaalbaar en toegankelijk, maar staan ook bekend om hun nauwkeurigheid. Maar wat is een quartz horloge precies?

Een quartz horloge maakt gebruik van een kleine batterij die elektrische spanning naar quartz kristallen stuurt. Deze kristallen trillen met een constante frequentie, en deze trillingen worden gebruikt om de tijd heel precies te meten. 

In tegenstelling tot mechanische uurwerken, die handmatig of door beweging opgewonden moeten worden, heeft een quartz horloge geen uitgebreid onderhoud nodig en is de tijdwaarneming stabieler.

Onze interesse in deze horloges komt voort uit dit unieke mechanisme dat ervoor zorgt dat we bijna altijd kunnen vertrouwen op de tijd die ons polssieraad aangeeft. 

Met een onderhoud dat zich meestal beperkt tot het vervangen van de batterij elke paar jaar, zijn quartz horloges een gemakkelijke keuze voor dagelijks gebruik.

Geschiedenis van Quartz horloges

In onze reis door de tijd nemen we een kijkje naar de ontstaansgeschiedenis van het quartz horloge, een belangrijk keerpunt in de horloge-industrie. We beginnen in 1927, toen de Amerikaanse ingenieur Warren Marrison de eerste stappen zette door het gebruik van een quartz crystal in zijn uurwerk. Dit was een revolutionaire ontwikkeling omdat eerder uurwerken gebaseerd waren op mechanische beweging.


We ondervinden dat het bijna tien jaar later, Issac Koga, een Japanse wetenschapper, gelukt is om het eerste Japanse kwartshorloge uit te vinden. 

Deze innovatie luidde een nieuw tijdperk in voor de Japanse horlogemarkt, die tot op de dag van vandaag bekend staat om zijn hoogwaardige quartz uurwerken.

We zien dat ondanks dat de quartz technologie grotendeels een Zwitserse uitvinding was, aangezien de eerste quartz horloges werden gemaakt door de bedrijven Girard-Perregaux en Piaget, toch de Japanners met het merk Seiko de leiding namen in de markt.

In de jaren '70 doormaakten we de quartz crisis, waarbij het quartz horloge een bedreiging vormde voor de traditionele mechanische horloges, voornamelijk vanwege hun kostenvoordeel en betrouwbaarheid. 

Dit dwong Zwitserse horlogemakers om zich opnieuw uit te vinden en uiteindelijk een balans te vinden tussen traditioneel vakmanschap en moderne technologieën.

Hoe werkt een quartz horloge precies?

Wanneer we kijken naar een quartz horloge, zien we een precisie-instrument dat de tijd zeer nauwkeurig bijhoudt. De geheimen van z'n werking liggen verscholen in elektronica en de unieke eigenschappen van kwartskristal.

Tijdsberekening en circuit

In ons horloge fungeert een minuscule batterij als de stroombron die elektrische energie levert aan het circuit. Dit circuit bevat een kwartskristal en elektronische componenten die samen het businessgedeelte van het uurwerk vormen. Het elektrische signaal van de batterij zorgt ervoor dat het kwartskristal op een constante frequentie trilt. Deze trillingen zijn uiterst stabiel en dienen als de basis voor de tijdsmeting.

Quartz kristal en trillingen

De kern van het quartz uurwerk is het kwartskristal dat - wanneer onderworpen aan een elektrische stroom - op een zeer exacte frequentie trilt. 

Deze frequentie is meestal 32.768 keer per seconde, een aantal dat gemakkelijk door een elektronische schakeling gehalveerd kan worden totdat het één impuls per seconde wordt. Deze impuls wordt vervolgens gebruikt om de wijzers van het horloge in beweging te zetten of om een digitaal display bij te werken. 

De grote nauwkeurigheid van de trillingen zorgt voor de bekende betrouwbaarheid van quartz horloges.

Onderdelen van een Quartz horloge

Wij bekijken de diverse onderdelen die samen een Quartz horloge vormen, met specifieke aandacht voor de batterij en display typen.

Batterij en energievoorziening

De batterij is het hart van een Quartz horloge en voorziet het uurwerk van stroom. Zonder de batterij, zouden de tandwielen en de quartz kristal niet functioneren. De quartz kristal gebruikt de energie van de batterij om te oscilleren op een zeer stabiele frequentie, wat zorgt voor de precieze tijdmeting.

Display typen

Bij Quartz horloges vinden we meestal twee display typen: analoog en digitaal. Analoge displays gebruiken wijzers om de tijd aan te duiden op een traditionele klokgezicht. Digitale displays geven de tijd weer met cijfers, meestal op een LCD-scherm, en bieden vaak extra functies zoals timers en alarmen.

Wat zijn de voordelen van een quartz horloge ten opzichte van een automatisch horloge?

Quartz horloges zijn geliefd om verschillende redenen en wij begrijpen waarom. Hier sommen we de belangrijkste voordelen op ten opzichte van hun automatische tegenhangers.

Nauwkeurigheid: Quartz horloges staan bekend om hun uitzonderlijke nauwkeurigheid. Ze maken gebruik van een kwartskristal en een batterij om een zeer consistente trilling te produceren, wat zorgt voor een precieze tijdmeting. Dit in tegenstelling tot een automatisch horloge, dat soms kan afwijken door factoren als temperatuur en polsbeweging.


Onderhoud: Onze quartz horloges vereisen minder onderhoud vergeleken met automatische horloges. Er zijn geen regelmatige opwind- of bewegingsmechanismen nodig om het horloge in werking te houden, wat het ideaal maakt voor ons allemaal die een eenvoudige, onderhoudsarme optie prefereren.

Prijs: Quartz horloges zijn vaak voordeliger voor ons portemonnee dan automatische horloges. Dit komt omdat de technologie om een quartz uurwerk te vervaardigen minder complex is en hierdoor zijn de productiekosten over het algemeen lager.

Dus, als je op zoek bent naar een horloge dat nauwkeurig, onderhoudsarm en vriendelijk geprijsd is, dan is een quartz horloge een uitstekende keuze.

Nadelen van quartz horloge

Bij het kiezen van een horloge is het belangrijk dat we de kenmerken begrijpen van de verschillende uurwerktypen. Een quartz horloge heeft unieke voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die we in overweging moeten nemen:

  • Batterijvervanging: Quartz horloges werken op batterijen die om de paar jaar vervangen moeten worden. Dit is een extra onderhoudskosten en moeite die mechanische horloges niet hebben.

  • Minder emotionele waarde: Quartz horloges hebben vaak minder "ziel" of ambachtelijke waarde vergeleken met mechanische horloges die vaak als meer traditioneel en esthetisch worden beschouwd.

  • Kwetsbaarheid voor elementen: Ondanks dat ze over het algemeen betrouwbaar zijn, kunnen quartz horloges gevoelig zijn voor extreme temperaturen en magnetisme, wat de nauwkeurigheid kan beïnvloeden.

  • Milieu-impact: De productie en afval van batterijen brengt milieukwesties met zich mee die minder aanwezig zijn bij automatische horloges die niet op batterijen werken.


Daarbij komt kijken dat de emotionele connectie met een quartz horloge voor sommigen minder kan zijn dan bij een automatisch horloge, wat voor horlogeliefhebbers zeker een overweging kan zijn.

Vergelijking met andere horlogetypes

In onze zoektocht naar het perfecte horloge, is het belangrijk de verschillen te kennen tussen quartz en andere typen horloges. Elk type heeft zijn unieke eigenschappen en voordelen.

Quartz vs Mechanisch

Quartz horloges zijn heel accuraat en vereisen weinig onderhoud, wat een groot voordeel is ten opzichte van mechanische horloges. Een mechanisch horloge wordt aangedreven door een ingewikkeld systeem van veren en tandwielen, wat regelmatige servicebeurten noodzakelijk maakt om nauwkeurig te blijven lopen. 

Mechanische horloges kunnen onderverdeeld worden in handopwindbare horloges en automatische horloges (ook bekend als zelfopwindende horloges). 

Automatische horloges winden zichzelf op door de beweging van de pols van de drager, maar als ze niet worden gedragen, stoppen ze uiteindelijk met lopen en moeten ze opnieuw worden opgewonden of op een zogenaamde horlogebeweger worden geplaatst. Onze keuze voor een onderhoudsarm en accuraat horloge valt dan vaak op quartz.

Quartz vs Digitaal

Digitale horloges weergeven de tijd met cijfers op een scherm en kunnen vaak ook extra functies hebben zoals een stopwatch of kalender. 

Hoewel alle digitale horloges met batterijen werken, zijn ze niet hetzelfde als quartz horloges. Een quartz horloge gebruikt de oscillatie van kwartskristal om de tijd te reguleren en kan zowel een digitale als een analoge weergave hebben. 

We merken dat als we kijken naar functionaliteit en extra features, digitale horloges soms de overhand kunnen hebben, maar voor stijl en traditionele elegantie, blijven quartz horloges met een analoge weergave vaak de favoriet.

Hoe onderhoud je een quartz horloge voor een maximale levensduur?

Wanneer we ons quartz horloge goed onderhouden, zorgen we ervoor dat het niet alleen nauwkeurig blijft lopen, maar ook dat het zijn waarde behoudt. Regelmatig onderhoud en tijdige batterijwissels zijn cruciaal.

Kun je de batterij van een quartz horloge zelf vervangen of moet je naar een horlogemaker?

Het vervangen van de batterij in een quartz horloge is iets dat we zelf kunnen doen, mits we het juiste gereedschap hebben en voorzichtig te werk gaan. Echter, het is aanbevolen om voor een batterijwissel naar een horlogemaker te gaan, vooral als het horloge waterdicht is, om de waterdichtheid te garanderen en eventuele garantie te behouden.

Wat is de levensduur van een quartz horloge batterij?

De levensduur van een batterij in een quartz horloge kan variëren. Over het algemeen gaat een batterij anderhalf- tot twee jaar mee. Factoren zoals het type horloge, de functies en het gebruik kunnen echter invloed hebben op hoe lang de batterij uiteindelijk meegaat. Regelmatige controles bij een horlogemaker kunnen helpen de levensduur te maximaliseren.


Wat is het onderscheid tussen een quartz horloge en een mechanisch horloge?

Wanneer we kijken naar horloges, is het onderscheid tussen quartz en mechanische varianten gebaseerd op het uurwerk. Laten we eens samen kijken naar de kenmerkende verschillen.

Quartz horloges gebruiken, zoals de naam al doet vermoeden, een quartz kristal om nauwkeurig de tijd te houden. De batterij stuurt een elektrische stroom door het quartz kristal, waardoor deze gaat trillen. Deze vibraties worden vervolgens omgezet in 'tikken'.

Voordelen:

  • Zeer nauwkeurig
  • Minder onderhoud
  • Over het algemeen goedkoper

Mechanische horloges daarentegen, worden aangedreven door een complex systeem van tandwielen en veren. Deze horloges hebben een veer die met de hand of automatisch (door de beweging van de pols) wordt opgewonden.

Voordelen:

  • Vaak vakmanschap
  • Geen batterij nodig
  • Esthetisch 'levend', door zichtbaar uurwerk

Onthoud dat de keuze tussen een quartz en mechanisch horloge grotendeels afhangt van jouw persoonlijke voorkeuren en de waarde die je toekent aan precisie, onderhoud en esthetiek. Voor meer informatie over de werking kun je een kijkje nemen bij deze uitleg van Prisma Horloges of deze vergelijking door De Horlogebanden Specialist.