Het tikken van een horloge herinnert ons eraan dat elke seconde uniek is
8 min

Nederlandse horlogemerken: de beste horloges van Nederlands fabrikaat

8 min

Als je op zoek bent naar een horloge van Nederlandse makelij, dan ben je hier aan het juiste adres. Nederlandse horlogemerken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze bieden een breed scala aan stijlen, van klassiek en tijdloos tot modern en trendy.

Of je nu op zoek bent naar een horloge voor dagelijks gebruik of voor een speciale gelegenheid, er is altijd wel een Nederlands horlogemerk dat aan jouw wensen voldoet. Enkele van de merken zijn opgericht door Nederlanders maar bevinden zich in het buitenland. 

Ateliers de Monaco is daar een voorbeeld van met zijn Nederlandse oprichters Pim Koeslag, Peter Stas en Robert van Pappellendam. Het bedrijf is gevestigd in Genève, Zwitserland. Een ander Nederlands horlogemerk in het buitenland is het eveneens in Zwitserland gevestigde Aspen Jewelry & Watches opgericht door de Nederlander René van Ass.


Er zijn verschillende Nederlandse horlogemerken die bekend staan om hun hoogstaande kwaliteit en vakmanschap. 


Enkele van de bekendste merken zijn Christiaan van der Klaauw, Prisma, Grönefeld, Ateliers de Minaco  en Hollands Glorie. Elk merk heeft zijn eigen unieke stijl en kenmerken, waardoor er voor iedereen wel een geschikt horloge te vinden is.

Of je nu houdt van een klassieke uitstraling met een leren bandje of juist van een modern design met een metalen band, er is altijd wel een Nederlands horlogemerk dat aan jouw wensen voldoet.


Geschiedenis van Nederlandse Horlogemerken

Als het gaat om horloges, denk je misschien niet meteen aan Nederlandse horlogemerken. Toch heeft Nederland een rijke geschiedenis als het gaat om horlogemakers. In deze sectie zullen we een paar Nederlandse horlogemerken bespreken en hun geschiedenis.

Christiaan van der Klaauw

Een van de bekendste Nederlandse horlogemakers is Christiaan van der Klaauw. Hij begon zijn carrière als horlogemaker in 1974 en opende zijn eigen atelier in 1979. Van der Klaauw staat bekend om zijn astronomische horloges, die vaak zijn voorzien van een maanfase-complicatie. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Grand Prix d'Horlogerie de Genève in 2016.

Van der Gang

Een ander Nederlands horlogemerk is Van der Gang. Dit merk is opgericht door Wybe van der Gang, een Friese horlogemaker die zijn carrière begon in de jaren '70. Van der Gang staat bekend om zijn klassieke horloges met een moderne twist. Het merk heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Grand Prix d'Horlogerie de Genève in 2008.

Kees Engelbarts

Unieke handgemaakte horloges van de hand van deze van origine Nederlandse horlogeontwerper en producent. Kees is onder andere zeer bekend geworden in de wereld van de kunstzinnige horlogeliefhebbers vanwege zijn gegraveerde werken. 

Met veel artistieke gaven behept betovert hij de bonton onder de horloge fans. In het begin van zijn loopbaan werd hij vooral bekend met zijn op Japanse draken geïnspireerde graveringen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer Nederlandse horlogemerken met een rijke geschiedenis. Te veel om in dot korte hoofdstuk voor het voetlicht te brengen, helaas. Maar of jij nu een liefhebber bent van klassieke horloges of juist van moderne horloges, er is altijd wel een Nederlands horlogemerk dat bij jouw stijl past.

Hedendaagse Nederlandse Horloge Innovaties

Als het gaat om Nederlandse horlogemerken, zijn er een paar innovatieve merken die eruit springen. Hieronder bespreken we twee van deze merken die eigen mechanische horloges maken van hoge kwaliteit.

Grönefeld

Grönefeld is een Nederlands horlogemerk dat bekend staat om zijn innovatieve mechanische horloges. Het merk is opgericht door de broers Bart en Tim Grönefeld, die beide een achtergrond hebben in de horlogerie. Het horloge atelier van Grönefeld is gevestigd in Oldenzaal, Overijssel. 

Een van de meest innovatieve kenmerken van Grönefeld-horloges is de manier waarop de tijd wordt weergegeven. In plaats van traditionele wijzers, gebruikt Grönefeld een systeem van draaiende schijven om de tijd aan te geven. Dit zorgt voor een unieke en moderne uitstraling.

Daarnaast gebruikt Grönefeld ook innovatieve materialen en technologieën in hun horloges. Zo maken ze gebruik van titanium en keramiek om hun horloges lichter en duurzamer te maken. Ook maken ze gebruik van een speciale technologie genaamd "Eternal Light", waarmee het horloge in het donker oplicht zonder dat er een batterij nodig is.

Fromanteel

Fromanteel is een ander Nederlands horlogemerk dat bekend staat om zijn innovatieve mechanische horloges. Het merk is opgericht in 2009 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd met zijn horloges van hoge kwaliteit. Het bedrijf is gevestigd in onze hoofdstad, Amsterdam.

Fromanteel horloges maken gebruik van een speciale technologie genaamd "TimeMachiner", waarmee het horloge kan worden aangepast aan verschillende tijdzones.


Als het gaat om Nederlandse horlogemerken, dan zijn design en stijl belangrijke elementen.


Design en Stijl

Als het gaat om Nederlandse horlogemerken, dan zijn design en stijl belangrijke elementen. Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun unieke ontwerpen en stijlvolle polshorloges. Hieronder bespreken we twee van deze merken: Blancier en Frederique Constant.

Blancier

Blancier is een exclusief Nederlands horlogemerk dat bekend staat om zijn elegante polshorloges. De horloges van Blancier zijn handgemaakt en worden in gelimiteerde oplages geproduceerd. Elk horloge heeft een uniek ontwerp en is voorzien van een bijzondere wijzerplaat

Zo zijn er bijvoorbeeld horloges met wijzerplaten van meteoriet of hout. Ook de banden van Blancier horloges zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. In 2006 kwam Blancier met het voor die tijd revolutionaire novité om gebruikte Nespressocups te gebruiken voor de wijzerplaat van 1 van de modellen.

Frederique Constant

Frederique Constant is een Nederlands horlogemerk dat bekend staat om zijn stijlvolle en elegante horloges. Het merk produceert zowel dames- als herenhorloges en heeft een uitgebreide collectie. 

De horloges van Frederique Constant zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld horloges met een leren band en horloges met een metalen band. Ook zijn er verschillende limited edition horloges verkrijgbaar. 

Francois Constant is een geesteskind van de Nederlandse investeerders en ondernemers Peter Stas en zijn vrouw Aletta Stas-Bax. Zij zijn ook belangrijke investeerders in het eerder genoemde Ateliers de Monaco.

Een ander erg stijlvol Nederlands horlogemerk is Quist Watches. Quist heeft een bijzonder mooi assortiment dames en herenhorloges in het middensegment, onder 500 euro.

Je hebt voor € 245,00 al een zeer elegant Rivoli horloge om je pols. Door zijn exclusieve uitstraling kun je hier spreken over betaalbare luxe horloges. 

Technische Uitmuntendheid

Als het gaat om technische uitmuntendheid, zijn Nederlandse horlogemerken zeker niet achtergebleven bij hun internationale tegenhangers. Nederlandse horlogemakers staan bekend om hun vakmanschap en het gebruik van hoogwaardige materialen om kwaliteitshorloges te produceren die lang meegaan.

Tourbillon

Een van de technische hoogstandjes die Nederlandse horlogemerken onderscheiden van de rest, is het gebruik van tourbillons. Een tourbillon is een mechanisme dat is ontworpen om de effecten van zwaartekracht op de precisie van een horloge te compenseren. Het is een van de meest gecompliceerde en gewilde functies van een horloge en wordt vaak gebruikt in luxe horloges.

Haute Horlogerie

Hoewel Nederland dus geen heel grote speler is op de horlogemarkt worden we wel zeer gewaardeerd om de hoge kwaliteit, techniek en stijl van de horlogemerken. Nederlandse horlogemerken hebben dan ook een sterke aanwezigheid in de haute horlogerie, een term die wordt gebruikt om de hoogste kwaliteit en meest complexe horloges te beschrijven. 


Deze horloges zijn vaak handgemaakt en maken gebruik van de beste materialen en technieken om de hoogste precisie en betrouwbaarheid te garanderen.


Een van de kenmerken van haute horlogerie is het gebruik van saffierglas. Saffierglas is een van de hardste materialen ter wereld en biedt uitstekende bescherming tegen krassen en stoten. Het wordt vaak gebruikt in luxe horloges vanwege de duurzaamheid en krasbestendigheid.


Bereik en Beschikbaarheid

Als horlogeliefhebber ben je vast benieuwd naar de bereikbaarheid en beschikbaarheid van Nederlandse horlogemerken. Gelukkig is er goed nieuws, want veel Nederlandse horlogemerken zijn niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland verkrijgbaar.

Prijsklassen

De prijsklassen van Nederlandse horlogemerken variëren sterk. Zo zijn er merken die horloges aanbieden voor enkele honderden euro's, maar zijn er ook merken waarvan de horloges duizenden euro's kosten. Het assortiment van Nederlandse horlogemerken is ook divers, waardoor er voor iedereen wel een geschikt horloge te vinden is.

Als je op zoek bent naar een betaalbaar horloge van Nederlandse bodem, dan zijn er verschillende opties. Zo biedt Prisma horloges aan in de prijsklasse van € 99,- tot € 349,-. Ook Renard en Fromanteel hebben horloges in deze prijsklasse. 

Wil je liever iets meer uitgeven, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de horloges van Van der Gang of Christiaan van der Klaauw. Deze horloges kosten al snel enkele duizenden euro’s.

Een ander hard aan de weg timmerend betaalbaar Nederlands horlogemerk is WoodWatch.  Zij onderscheiden zich o.a. door het gebruik van houten kasten. Het merk is in 2013 opgericht door 3 vrienden met een duidelijke visie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en het bedrijf is enorm gegroeid, niet alleen qua werknemers, maar ook qua horloge verkopen. 


Internationale Invloeden

Nederlandse horlogemerken worden beïnvloed door verschillende landen en culturen. In deze sectie bespreken we de internationale invloeden op Nederlandse horlogemerken.

Zwitserland

Zwitserland is een belangrijk land in de horloge-industrie en heeft een grote invloed op Nederlandse horlogemerken. Veel Nederlandse horlogemerken gebruiken Zwitserse uurwerken en sommige merken hebben zelfs een Zwitsers Made-label. Zwitserland is bekend om zijn precisie en kwaliteit, en Nederlandse horlogemerken maken graag gebruik van deze expertise.

Japan

Japan heeft ook een grote invloed op Nederlandse horlogemerken. Het Japanse merk Seiko heeft bijvoorbeeld een grote impact gehad op de horloge-industrie.

Seiko staat bekend om zijn innovatieve technologie en heeft veel Nederlandse horlogemerken geïnspireerd.

Japanse horlogemerken hebben ook een sterke focus op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, wat Nederlandse horlogemerken hebben overgenomen.

Nederlandse horlogemerken hebben bijvoorbeeld geëxperimenteerd met het gebruik van gerecyclede materialen in hun horloges.

In het algemeen kunnen Nederlandse horlogemerken profiteren van de verschillende internationale invloeden en deze gebruiken om hun eigen unieke stijl te creëren.

Door gebruik te maken van de expertise en technologie van andere landen, kunnen Nederlandse horlogemerken hun eigen kwaliteit en precisie verbeteren.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste Nederlandse horlogemakers?

Er zijn veel Nederlandse horlogemakers die kwalitatief hoogwaardige horloges produceren. Enkele van de beste Nederlandse horlogemakers zijn Van der Gang, Christiaan van der Klaauw, Grönefeld, Ateliers de Monaco en Nederlandse horloges van Fred Dingemans.

Welk nieuw Nederlands horlogemerk is recent opgekomen?

Een nieuw Nederlands horlogemerk dat recent is opgekomen is Holthinrichs Watches gevestigd in Delft. Dit merk is opgericht door Michiel Holthinrichs en produceert hoogwaardige exclusieve horloges met een uniek design.

Wat kenmerkt een Van der Klaauw horloge?

Een Van der Klaauw horloge staat bekend om zijn astronomische complicaties. Elk horloge is handgemaakt en bevat een uniek ontwerp. Het merk is gespecialiseerd in het produceren van horloges met complicaties zoals maanfase-indicatoren en planetariums.

Zijn er Nederlandse horlogemerken die automatische horloges produceren?

Ja, er zijn Nederlandse horlogemerken die automatische horloges produceren. Enkele van deze merken zijn Grönefeld, Van der Gang, Fred Dingemans met zijn DMH horloges, en Christiaan van der Klaauw.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een Prisma horloge?

De kwaliteit van een Prisma horloge kan worden beoordeeld op basis van verschillende factoren. Deze factoren zijn het uurwerk, de gebruikte materialen en de afwerking. Over het algemeen staat Prisma bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbare uurwerken.