Wat is een tachymeter bij een horloge?

Wat is een tachymeter bij een horloge?

Een tachymeter is een veelvoorkomende functie op chronograaf horloges die wordt gebruikt om snelheid te meten op basis van tijd en afstand.


De tachymeter is een schaal die meestal rondom de wijzerplaat, flens of lunette van een chronograafhorloge is gegraveerd of bedrukt. 

Deze schaal is ontworpen om de gemiddelde snelheid van een object te meten over een bekende afstand. 

De tachymeterschaal kan worden gebruikt voor activiteiten zoals autoracen, hardlopen, fietsen en andere sporten waarbij het meten van snelheid een belangrijke factor is.


De belangrijkste functie van de tachymeter op een horloge is het omrekenen van tijd tot snelheid op basis van een bekende afstand. 

Wanneer de chronograaffunctie van het horloge wordt geactiveerd, kan de drager de tijd meten die nodig is voor een object om een bepaalde afstand af te leggen. 

Door de gemeten tijd af te lezen op de tachymeterschaal, kan de snelheid van het object worden bepaald.


Het gebruik van de tachymeter op een horloge vereist een zekere mate van kennis en vaardigheid om nauwkeurige metingen te kunnen uitvoeren. 

De drager moet in staat zijn om de chronograaffunctie te activeren en te stoppen op het juiste moment, en vervolgens de gemeten tijd af te lezen op de tachymeterschaal om de snelheid te bepalen. 

Hoewel dit in het dagelijks gebruik misschien niet altijd praktisch is, kan de tachymeter een handige functie zijn voor liefhebbers van sport en techniek.


Het ontwerp van de tachymeter op een horloge is vaak zorgvuldig vormgegeven en geïntegreerd in de algehele esthetiek van het horloge. 

De schaal kan worden gegraveerd, bedrukt of op een aparte ring worden weergegeven. De tachymeter kan variëren in stijl en ontwerp, van klassiek tot modern. 


Hoewel de tachymeter een specifieke en praktische functie heeft, draagt het ook bij aan de algehele uitstraling en veelzijdigheid van het horloge. 

Hierdoor zijn horloges met deze complicatie erg geliefd bij de meest verwende horlogeliefhebber.


Reactie plaatsen