tien over tien

Tien over Tien waarom altijd die tijdsaanduiding op een horloge?

Het is een opvallend fenomeen dat bijna alle uurwerken die door fabrikanten en verkopers worden afgebeeld, de tijdsaanduiding 'tien over tien' laten zien. 

Deze consistente presentatie roept vaak vragen op bij consumenten en horlogeliefhebbers.

 In dit artikel zullen we de redenen achter deze conventie onderzoeken en de mogelijke verklaringen ervoor bespreken.


Een van de meest voor de hand liggende redenen voor het tonen van de tijdsaanduiding 'tien over tien' op horloge-afbeeldingen is dat deze positie een esthetisch aantrekkelijke presentatie biedt. 

Wanneer de wijzers van een horloge op deze manier zijn gepositioneerd, vormen ze een symmetrisch en open beeld dat de wijzerplaat in zijn geheel laat zien. 

Bovendien creëert deze opstelling een glimlachende indruk, wat een positieve associatie kan oproepen bij potentiële kopers.


Een andere overweging is dat de positie van 'tien over tien' de merknaam of het logo van de fabrikant in het midden van de wijzerplaat plaatst, waardoor het beter zichtbaar wordt. 

Dit kan helpen bij het versterken van de merkidentiteit en het creëren van een herkenbare visuele presentatie voor consumenten. 

Bovendien kan deze opstelling de aandacht van de kijker naar het midden van de wijzerplaat leiden, waar vaak andere functies of kenmerken van het horloge worden benadrukt.


Een meer praktische verklaring voor het gebruik van 'tien over tien' is dat deze positie de wijzers niet alleen gelijkmatig verdeelt over de wijzerplaat, maar ook de datumweergave, indien aanwezig, niet overlapt of verbergt. 

Hierdoor blijft de volledige functionaliteit van het horloge zichtbaar, wat gunstig is voor potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in zowel het ontwerp als de functionaliteit. 

Hoewel er geen officiële standaard is, blijft 'tien over tien' een gangbare presentatie in de horloge-industrie vanwege de esthetiek, merkidentiteit en praktische overwegingen. 

Het is een opvallend voorbeeld van hoe zelfs kleine details zorgvuldig worden overwogen in de wereld van horlogeontwerp en marketing.


Reactie plaatsen