koppelbrug ofwel

De koppelbrug, pont de couplage

De koppelbrug ofwel "pont de couplage" is een essentieel onderdeel van een horloge wat een cruciale rol speelt bij het overbrengen van energie binnen het uurwerk.

De koppelbrug verwijst naar een specifiek onderdeel van het horloge.

Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het ‘koppelen’ en overbrengen van de energie van het veertongwiel naar andere onderdelen van het uurwerk je moet dan denken aan de tandwielen en de verschillende complicaties.


De koppelbrug is meestal vervaardigd uit hoogwaardig metaal, zoals messing of edelstaal.

Het onderdeel wordt zorgvuldig ontworpen en vervaardigd om een soepele en efficiënte overdracht van energie te garanderen.

Het is vaak te vinden in het hart van het uurwerk, waar het fungeert als een verbindingspunt tussen de verschillende componenten.

Door de energie gelijkmatig over te brengen, zorgt de koppelbrug ervoor dat het uurwerk soepel en nauwkeurig functioneert.


Naast de functionele rol heeft de koppelbrug ook esthetische waarde binnen het horloge.

In veel hoogwaardige uurwerken is de koppelbrug prachtig versierd en afgewerkt, vaak met handmatig aangebrachte gravures, gepolijste randen of zelfs blauwgeschroefde componenten.

Deze decoratieve elementen benadrukken het vakmanschap en de aandacht voor detail die horlogemakers in hun werk leggen.


De koppelbrug is een integraal onderdeel van zowel eenvoudige als complexe uurwerken.

In eenvoudigere horloges kan de koppelbrug dienen als een functioneel verbindingspunt tussen het veertongwiel en het tandwielmechanisme dat de wijzers aandrijft.

In meer complexe horloges met complicaties, zoals chronografen of tourbillons, speelt de koppelbrug een cruciale rol bij het coördineren van verschillende functies.

Hierdoor is het een fundamenteel onderdeel van de werking van geavanceerde mechanische horloges.


Reactie plaatsen