De Kooi van Faraday

De Kooi van Faraday

Een kooi van Faraday is een constructie van geleidend materiaal, zoals metaalgaas of -platen, die elektrische velden neutraliseert door de lading over het oppervlak te verdelen. 

Deze uitvinding is vernoemd naar Michael Farady, een Britse natuur-en scheikundige die leefde van 1791 tot 1867.


Deze technologie wordt vaak gebruikt in elektronica en communicatiesystemen om gevoelige apparatuur te beschermen tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentiestoring (RFI). 

Hoewel de kooi van Faraday traditioneel wordt geassocieerd met elektronica, kan deze ook relevant zijn voor horloges, vooral in het geval van quartzhorloges. 

Het principe van de kooi van Faraday wordt vaak ook toegepast bij het antimagnetische horloge.


Quartzhorloges zijn afhankelijk van een kwartskristal om een nauwkeurige tijdmeting te garanderen. 

Echter, deze kwartskristallen kunnen gevoelig zijn voor externe elektrische interferentie, wat de nauwkeurigheid van het horloge kan beïnvloeden. 

De kooi van Faraday speelt een cruciale rol bij de constructie van een quartzhorloge. 

Door de principes ervan toe te passen, wordt de invloed van externe elektrische velden geminimaliseerd, wat de nauwkeurigheid van het horloge waarborgt.


Moderne quartzhorloges maken vaak gebruik van een metalen behuizing en achterkant, die als een soort kooi van Faraday fungeren. 

Deze metalen componenten helpen om externe elektrische interferentie te blokkeren en de delicate kwartskristallen te beschermen. 

Bovendien worden sommige high-end quartzhorloges ook geleverd met speciale EMI-schilden en afschermingen om de interne elektronica verder te beschermen tegen storingen.


De kooi van Faraday is essentieel in de constructie van quartzhorloges om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de tijdmeting te waarborgen.

 Dit is vooral belangrijk in een tijdperk waarin elektronische apparaten en draadloze communicatie overal aanwezig zijn.


Het gebruik van de kooi van Faraday in de ontwerp- en fabricageprocessen van quartzhorloges stelt horlogemakers in staat om de prestaties van hun horloges te verbeteren. 

Tegelijkertijd wordt de invloed van externe elektrische interferentie geminimaliseerd.

Reactie plaatsen