Hesalite, ofwel acrylglas

Hesalite horlogeglas

Hesalite, ofwel acrylglas, is een tegenwoordig veelgebruikt materiaal voor horlogeglazen. 

Het materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en hoge weerstand tegen krassen. Als je dit artikel leest leer je meer over de eigenschappen, geschiedenis en toepassingen van hesalite.


Hesalite is een vorm van doorzichtig plastic dat wordt gebruikt in de horloge-industrie vanwege zijn uitstekende optische eigenschappen en stootbestendigheid. 

Het materiaal is lichtgewicht en buitengewoon sterk en veerkrachtig. Hierdoor is hesalite zeer geschikt is voor gebruik in horloges die worden blootgesteld aan slijtage zoals stoten en krassen.


De geschiedenis van hesalite in de horloge-industrie gaat terug tot circa 1960. 

Men ontdekte toen dat het materiaal het vermogen heeft om de impact van schokken en stoten op te vangen. 

Veel iconische horloges uit die tijd, zoals de Omega Speedmaster, waren uitgerust met hesalite glazen vanwege hun superieure duurzaamheid en weerstand tegen breuk. 

Mede hierdoor werd de Omega Speedmaster gedragen tijdens de Apollo missies in de ruimte.


Hesalite horlogeglazen zullen bij een botsing of crash in plaats van te breken eerder buigen en vervormen. 

Dus zal het horlogeglas van hesalite niet barsten of breken zoals glas of saffier. 

Dit maakt het materiaal een aantrekkelijke keuze voor horloges die worden gebruikt in veeleisende omgevingen, zoals sport- en pilotenhorloges.


Een ander voordeel van hesalite is dat het gemakkelijk te polijsten is, waardoor kleine krasjes en beschadigingen kunnen worden verwijderd met minimale inspanning. 

Dit maakt hesalite horlogeglazen uitermate geschikt voor horloges die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik en blootstelling aan de elementen.


Hesalite heeft dus uitstekende eigenschappenop het gebied van duurzaamheid en stootbestendigheid. Daar moet tegenover worden gesteld dat het materiaal gevoeliger is voor krassen wat regelmatig onderhoud vereist om helderheid en esthetiek te behouden.


Reactie plaatsen