Horlogemerken gebruiken dubbele wijzerplaten

Dubbele wijzerplaat of double cadran

Een dubbele wijzerplaat, ook wel bekend als "double cadran" in het Frans, is een uniek en opvallend kenmerk dat sommige horloges onderscheidt van de traditionele enkelvoudige wijzerplaten.

In dit artikel zullen we de dubbele wijzerplaat nader bekijken, inclusief de functies, ontwerpen en de praktische toepassingen ervan in de horloge-industrie.


Een horloge met een dubbele wijzerplaat heeft, zoals de naam al aangeeft, twee aparte wijzerplaten die naast elkaar zijn geplaatst binnen dezelfde horlogekast.

Elke wijzerplaat kan zijn eigen set van wijzers en complicaties hebben, waardoor het horloge een symmetrisch en evenwichtig uiterlijk krijgt.

Dit ontwerp biedt niet alleen een esthetische aantrekkingskracht, maar kan ook functionele voordelen bieden door extra informatie of functies te tonen.


De dubbele wijzerplaat kan meerdere complicaties bevatten, waaronder chronografen, kalenders, verschillende tijdzones, maanfasen en meer.

Door het hebben van twee aparte wijzerplaten, kan het horloge meerdere functies en informatie tegelijkertijd weergeven. Hierdoor is het horloge met dubbele wijzerplaat zowel praktisch als visueel interessant.


Horlogemerken gebruiken vaak dubbele wijzerplaten om complexe en geavanceerde functionaliteiten te integreren in hun horloges, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor horlogeliefhebbers die op zoek zijn naar meer dan alleen de basis tijdweergave.


Het ontwerp van een horloge met een dubbele wijzerplaat vereist zorgvuldige planning en vakmanschap om ervoor te zorgen dat beide wijzerplaten goed gepositioneerd zijn en dat de wijzers soepel kunnen bewegen zonder elkaar te hinderen.


Daarnaast kan het ontwerpen van wijzerplaten met verschillende complicaties en schalen een uitdaging vormen voor horlogemakers.

Dit maakt dat horloges met deze complicatie nog meer gewild en verzameld zijn door de meest verwende horlogeliefhebbers.


Reactie plaatsen