Incabloc-systeem

Het Incabloc systeem bij een horloge

Het Incabloc-systeem is een essentieel onderdeel van mechanische horloges dat dient om de delicate balans van het uurwerk te beschermen tegen schokken en trillingen. 

Je gaat hier veel wijzer worden over de betekenis, werking, geschiedenis en toepassingen van het Incabloc-systeem in horloges. We gaan daarbij uiteraard ook verder in op de rol van de balans in een uurwerk.


De balans is een van de meest kritieke componenten van een mechanisch uurwerk. Het bestaat uit een spiraalveer en een balanswiel, dat heen en weer trilt, ook wel oscilleren genoemd, met een regelmatige frequentie. 

Deze oscillaties vormen de basis voor de tijdmeting in het horloge. De nauwkeurigheid en consistentie van de balans zijn van cruciaal belang voor de prestaties van het uurwerk.


Het Incabloc-systeem dient de balans te beschermen tegen externe schokken en trillingen die dit delicate onderdeel en de ophanging ervan kunnen beschadigen. Het systeem bestaat uit een schokbestendig veermechanisme. 

Dit mechaniek beschermt de balansveer en het balanswiel door een zekere mate van flexibiliteit te bieden wanneer het uurwerk wordt blootgesteld aan stoten en schokken.


De geschiedenis van het Incabloc-systeem gaat terug tot 1930. De horloge-industrie was op zoek naar manieren om de duurzaamheid en betrouwbaarheid van mechanische uurwerken te verbeteren. 

Het Incabloc-systeem werd al snel een standaardkenmerk in veel hoogwaardige horloges. 

Dit vanwege de effectieve bescherming die het bood, en nog steeds bied, aan de balans en andere kwetsbare onderdelen van het uurwerk. 

Dit is met name belangrijk voor horloges die bestand moeten zijn tegen dagelijkse stoten en schokken. 

En voor horloges die worden gedragen in veeleisende omgevingen, zoals sport- en duikhorloges.


Reactie plaatsen